top of page
ksk-loggo2_edited.png

Av Lasse Gramner

Enligt enstämmiga uppgifter under firandet av föreningens 50 års jubileum bildades föreningen den 1 januari 1948. Till den första styrelsen valdes följande personer Harald Hannu, Lennart Gramner, Malte Oja, Reinhold Oja och Östen Väretoft. Under festkvällen rådde det olika uppfattningar om hur fotbollen kom till byn. Allan Odenlid berättar att det var hans bror Malte som kom hem med en fotboll. Lennart Gramner påstår att det var han som lanserade fotollen. Lennart vistades på svensk utbildning hos bönder i trakten av Luleå, "vilka som parentes kan nämnas endast eller för det mesta talade bondska". En sak som det inte råder något tvivel om är att det var Lennart som började tala om regler.


 

Regel nummer "1"
"Heitä houramasta nuuiten regleritten kans, ja pellama tavalisesti"
"Sluta svamla om regler,vi spelar som vanligt"


Detta är ett klassiskt uttryck, och egentligen hela grunden till KSK:s fotbollsfilosofi. KSK blev inte känd för målmedveten konditionsträning eller taktiska upplägg. Nej,l ekfullhet, talang, spelglädje som svetsar ihop lagandan. Pionjär årens guldglans med stora segrar som 24-0 förbyttes mot stora förluster som 8-0, 9-0 i slutet av -50 talet och början av-60 talet förskräckte inte lusten att spela fotboll. Entusiaster, idealister började bygga upp ungdomsfotbollen till en ungdomsverksamhet som på 70 -talet ledde till att ärrade ledare från grannbyarna häpnade och gav uttryck likt "det spelar ingen roll vilken långhårig typ man slänger in på plan, nog kan de spela fotboll".

 

 

Först på plan av alla fotbollsplan
Första fotbollsplan var det slagna ängarna vid Lehtos. till de äldres ogillande, men till publikens gillande. Det blev folkvandring ,ja rena rama folkfesterna, med en engagerad publik på söndags eftermiddagarna när det vankades fotbollsmatch mellan bydelarna Alapää och Ylipää. Fotbollsplan, ja den var i det närmaste perfekt....förutom på en punkt.
...nämligen detta att det stod en...


Kraftledningsstolpe

stolpe.jpg

...mitt på plan


 

Lirarna

Det var det som hade de hårdaste skorna.

Lennart G stor och tung eller Väinö O, som den pantervige målvakten, eller tjurig som Malte O som inte vek en tum, målvaktsbjässen Åke T, eller Olle A, lika obändlig som vid sågbänken, och Bruno R, minns ni hur Bruno vid frisparkar, som mest liknade hästsparkar rullade upp shortsen, förresten kortbyxor hette det på den tiden, och sen lät han högern dundra, så att spån och plankor flög hemma i Iskos, där mamma Hilda med möda ställde i ordning grejerna åt pojkarna Erland, Artur och Bruno, som den gången när Olle A hade glömt skorna"någonstans" som sista utväg några minuter in på matchen cyklade förbi Iskos och fråga Hilda om det fanns några extra skor. "ja, det står ett par skor, det är då så stora att det inte passar åt våra pojkar" Andra lirare John Rickard, "samarin,samari", outtröttlig vänsterback med mer vilja än finess. Mer lirare senare, för nu kom nästa nyhet.


 

S-kängan

en sann relik, en blandning av kronans marschkängor och pjäxor.

Bakre Folke Hannu, Nils Gramner, Håkan Hannu, Göte Hannu, Artur Ryngmark.

Främre Bernhard Winsa, Erik Tillberg, Alvar Oja, Elof Lampa, Bruno Ryngmark, Kurt Gramner. Foto Gösta Gramner


Jag minns speciellt den runda formen i tåspetsen, inga formgjutna modeller, perfekt anpassade till fotbollarna, om man aktade dubbarna och höll en halv centimeter ovan grusbädden träffade man precis mitt på bollen. Istället för skruv dobbar hade skorna kork dobbar som spikades fast i skorna. Det tillhörde oss  småpojkars söndagsjobb att springa och hämta "lästen" så man fick slå fast dobbarna i skorna. Ibland räta spikarna ut sig under matcherna så att man fick riva ut foten ur skon, ymnigt blödande på femtiotalets fotbollshjältar.

 

Men en sommar kom utvecklingen.

 

 

Bakre: Håkan Hannu, Folke Hannu, Torsten Oja, Göte Hannu, Artur Ryngmark, Sören Winsa.
Främre: Ingvar Oja, Bruno Ryngmark, Åke Tillberg, Olle Aidanpää, Erik Tillberg.


När sommarfolket kom med fästmän, kusiner. Ja då lanserade bl.a Sven Janson gift med Anna-Lisa Hannu det revolutionerade"vristskottet". Bylirarna stod stumma av beundran när man såg Sven ladda stora kanonen. Pjäxorna byttes mot smidiga sommarskor, "smärtingar" osv. Här kommer några lirare som utvecklade vristskotten, etc. Erik T elegant centerhalv, Folke H högerytter i bästa "Garinscha"stil. Folke gjorde på femtiotalet det som Maradonna gjorde i VM, knoppade in bollen med handen, en snabb jabb som kom lite snett bakifrån höger öra och förpassade bollen stenhårt i krysset. Sen kan man ju nämna Göte Hannu en tung center med ögonbrynen sydda med ett otal styng.

 

Bollen

Stenhård och så hade den snörning så man kunde byta ut eller lappa innerblåsan. Det kändes när man nickade, och ett härligt snöringsmärke blev minnet när spelarna kom hem efter söndagsmatchen. Något "skämmigt" skulle ungdomarna säga, när det senare på kvällen bar av till skymmnings dans i Narken till tonerna av Tians orkester. Tore Henriksson, Ivan Liminga, och T,I,A N's orkester.

Utvecklingen hade nu gått så långt att det var dags att bilda en förening, och det var nu man skrev stadgarna och föreningen.

Kainulasjärvi Sportklubb
bildades den:
1 januari 1948
Så står det i våra papper.

 

Plan 2

Nästa plan som förverkligades blev en riktig plan.Bröderna Hannu skänkte en bit mark vid Kenttämaa, och den första riktiga fotbollsplan blev verklig. Man arrangerade fotbollsmatcher bland annat mot Ullatti som redan spelat seriefotboll i ett par år. och efter en "hård och jämn match" vann KSK med 24-0. Intresset hade nu blivit så stort att man kunde starta en serie,det var grannbyarna som spelade i samma serie. Den första matchen spelades mot Ohtanajärvi.
De utkämpades mången dust på fotbollsplan, och den låg långt utanför byn, i Kenttämaa.Man cyklade dit,många kommer ihåg draget mot den svettiga kroppen när man cyklade ner för "Savimaas backe".Huuva,man ryser än.
En händelse som har blivit mytomspunnen var när KSK spelade match mot Pajala och låg under med 3-0 i halvtid. Då fick Helmer Uusitalo nog och cyklade hem,besviken på "penhartii"och de övriga spelarna. Helmer stannade dock till hos en annan bestämd supporter, som vid en annan match tidigare hade lämnat en match för att aldrig mer återkomma,Henning Lantto. När matchen var slut anslöt Helmer till följet från fotbollsmatchen och frågade:-Nåå, kunkas matchi loppu? Nå hur slutade matchen?
-KSK vann med 6-3 blev svaret,därmed förlät Helmer pojkarna och var en sann entusiastisk åskådare.

 

Tidningsrubriker

Första gången man hittar något i tidningarna är från 30 juli 1954.

Östra Tornedalsserien

Ohtanajärvi-Kainulasjärvi 4-2

Korpilombolo-Eja 3-2

Sattajärvi-Pajala B 3-1

 

Eja det var en sammanslutning av Erkheikki,Juhonpieti,Autio. Jag minns en tecknad bild i NSD från femtiotalet. KSK ledde serien och Eja var sist då hade man ritad en stor hög, och högst upp stod en spelare med KSK på bröstet,under högen stod en spelare med EJA på tröjan och sa: -Eja, vore jag där.
Nu följde en tid av harvande och spelande och stenhårda matcher bland annat en match i lilla dm mot Tärendö, fotbollsplan på nuvarande ställe var under upprustning och tillfälligt var plan lagt där Göte Lunds hus nu står. Så här kan man läsa om den matchen i referatet i:

 

NSD fredagen den 13 juni 1958:

"Tärendö hade jobbigt värre med Kainulasjärvi i DM turneringen.Två förlängningar fick vidtas,men då gav sig gästerna." Jag minns att även i denna match fick man vara och sy ögonbrynen, nu var det Kurt Gramner som hade nickat ihop. I den här matchen såg jag också ett annat tjuvknep J.Elis Lantto en tung center höjde sig över alla andra i en nickduell.Hur jo, han tog tag i axlarna på en Järvispelare och hävde sig upp.


Året innan spelade KSK lilla Dm match mot Dokkas SK och så här stod det i NSD onsdagen den 12 juni 1957:

Dokkas går vidare i lilla DM

Kainulasjärvi(NSD-Sport) Dokkas SK gick lätt vidare i lilla DM genom att slå Kainu- lasjärvi med 4-1, alla mål före pausen. Dokkas mål gjordes av centern, högerinnern,högeryttern och vänsterinnern efter 13,18,35 och 42 minuter. I 22:a minuten redu cerade hemmalaget.Andra halvlek blev mållös och Dokkas syn tes ha svårt spela i överläge. Hemmalagets långbollar gav intet resultat. Dokkas hade en bra målvakt. Planen var liten och ojämn. Domaren Lauri, Tärendö får godkänt.

 

...lirare

En tung man, och ett tungt namn i föreningens historia är Bernhard Winsa
som började sin bana inom fotbollen, var duktig mittfältare, var duktig bandyspelare i Nyborgs SK men framförallt har han betydd mest som ledare, en idealist som ofta tog pengar från egen ficka. Bernhard var den som utvecklade 70 tales laget från ungdomsfotboll på 50 och 60 talen till framgångarna på 70-talet. Från den här tiden finns många tidningsurklipp just om ungdomsfotboll. Jag skall citera en från NSD den 26 juni 1962 och den andra från 11 juni 1963.


 

Ohtanajärvi gjorde 4 mål

Ohtanajärvi(NSD-Sport)Ohtanajärvi har ännu inte släppt in ett enda mål i Lilla VM-turneringen och avancerade lätt till finalen genom att på måndagskvällen besegra Kainulasjärvi med hela 4-0 efter 2-0 i pausen Hemmalaget hade ett markant spelövertag matchen igenom och det var endast sporadiskt som gästerna stack upp i anfall. Jan-Ulf Strebjer Signar Philstål, Ove Mattson och Ingvar Skogsdahl svarade för det fyra fullträffarna. Ohtanajärvi hade ett mycket jämt lag, men ett extra plus måste centern Strebjer, innern Philståhl samt hb Inge Isaksson och hh Östen Kero få. I Kainulasjärvi märktes särskilt hi Olle Lampa och ch Roland Hamstig. Matti Rehult, Ohtanajärvi, dömde.
26 juni 1962Ja så kan det gå, Ove Mattson målgörare mot Kainulasjärvi och dessutom en till med rötter i Kainulasjärvi Ingvar Skogsdahl.


Här i ungdomsfotbollen finner man fröet till framgångarna under hela 70 talet då KSK förutom år -72 spelade i div IV .
Men det som visade vägen var spelare som började i mitten av 50 talet och som var aktiva till mitten av 80-talet.Övertygande spel visade Kainulasjärvi på bortaplan i matchen mot Korpilombolo. Hela sex gånger fick hemmamålvakten vittja sin kasse. Vilken bollbegåvning,säger man i Korpilombolo. Ja,han gjorde succe´ -Kainulasjärvis center- Karl-Gösta Hamstig gjorde fem av målen när hans lag besegrade Korpilombolo med 6-2 (2-2) Karl-Gösta var klart bäst på plan, så bra att man undrade när en sån bolltrollare sist sågs på Korpilombolos fotbollsplan. -Han var fantastisk, säger Bernt Sturk i Korpilombolo. Men så spelar Karl-Gösta i A-laget och är även där en flitig målgörare. Karl-Gösta gjorde fem raka mål det sjätte svarade sh Olle Lampa för.

 

Bra i laget var förutom Karl-Gösta även Nils och Olle Lampa samt Lars Gramner. Fjolårets zonsegrare hade ett sämre lag än i fjol och endast en spelare av fjolårs garnityret fanns med. Medan gästerna spelade fotboll bjöd hemmapojkarna mest på sparka och spring. Skall någon nämnas blir det Holger Rantapää. Han gjorde båda målen. Folke Gustafsson, Korpilombolo dömde. 11 juni 1963

 

...fler lirare

Stilbildaren och nybildaren Bernhard Winsa, jonglerade med en tegelsten. Nisse G teknikern, Bertil W strategen, Folke T stoppern, sen kom spelare som Rolf H som tyvärr förstörde sin karriär i en motorcykel olycka, han var uttagen till juniorlänslaget. Sen har vi måltjuven Ove S och liraren Roland H, Jan W en av förgrundsfigurena på 70 talet
1976  utvald till länets bästa mittfältare av Norrbottens Kuriren.
Sen kom namn som Ulf L, SvenErik O, Lars-Olov S, Anders W, Eilert O Ove Mattson, Ola L , L-G Winsa, Birger H, Erik S, Tomas G och många, många fler som alla bidrog på sitt sätt till att skapa en laganda som är en grundförutsättning för framgångar. Eller som Mikael H en riktig långpendlare, pendlade till matcherna från Stockholm.

 

Den framgångsrikaste?

En framgångsrik fotbollspelare som skapat stora rubriker från 60-talet till det senaste framträdandet 1999 i maj, när Jens Lind från TV-sporten gjorde ett special poträtt av honom. Spelaren är Karl-Gösta"Hampus"Hamstig.(du läste väl artikeln från -63) Värvades till Gällivare SK div 3 var med och förde laget upp i div 2- Värvade sen till Skellefteå AIK. Länslagsman etc.etc. Provspelade åt Solna AIK, men var inte själv angelägen av ett kontrakt. Spelade ishocky i Kiruna AIF.
Den här spalten kan göras mycket,mycket längre.
Winsa, Hamstig, Oja, Ejerlund, Siverhall, Aidanpää, Gramner, Sundin ja det är namn som fortfarande finns att läsa på sportsidorna runt om i världen, pojkar som fick sin fotbolls och idrottsfostran runt och på fotbollsplan i Kainulasjärvi.
Mats Sundin världssjärna i ishockey, han har sprungit somrarna på fotbollsplan tills bena blev så lång så det slog knut på honom och fick honom på fall med benbrott som följd.
Anders Gramner juniorlandslags man, länslagsspelare, spelat div I fotboll med Luleå FF, div II fotboll med Piteå IF, numera tillsammans med Robert Oja, Henrik Aidanpää, Mattias Siverhall, Anton Winsa tongivande namn i föreningen Ohtana/Aapuaa IF i div III. Spelar Anders med Kiruna FF i sommar? Vem vet,följ deras härjningar på www.oaff.se .

 

 

Den mångsidigaste

Till föreningens mångsidigaste idrottsman valdes under föreningens 50års jubileum Olle Aidanpää som var en stabil, säker centerhalv på fotbollsplan, som dominerade resulatlistorna på friidrotts- serien som helt utan friidrottsförbundets vetskap 1957 hölls mellan byarna Kainulasjärvi, Saittarova, Tärendö, Narken och Kompelusvaara. Han var en mycket duktig skidåkare, spelade ishockey i Koskullskulle AIF, var en av förgrundsfigurerna till att Kainulasjärvi fick sin ishockeyrink i fullstorlek med rundade hörn redan i slutet av 50-talet.

 

//Lasse Gramner

ksk1.jpg-for-web.jpg
ksk2-2.jpg-for-web.jpg
bottom of page